Back To Top
Etin Tanımı ve Özellikleri

Et, genel tanımıyla bir hayvanın dokularının yiyecek olarak kullanılmasına denir.Et protein bakımından zengin ve damak zevkine uygun bir besin

ETİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
    ET HAKKINDA
    Et, genel tanımıyla bir hayvanın dokularının yiyecek olarak kullanılmasına denir. Buna göre, sadece kas değil, kas olmayan organları ve yağ dokularını da kapsar. Karaciğer, dil, beyin, böbrekler et olarak kullanılabilir. Etlerde vitamin bulunmaz.
    Kırmızı et, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen et grubuna, beyaz et ise; tavuk ve balık türlerinden elde edilen et grubuna verilen addır.
    Et, protein bakımından oldukça zengin ve damak tadına uygun olduğundan Türkiye'de sıkça tüketilen bir besin kaynağıdır. Sığır eti ve Koyun eti en çok tüketilen et türü olsa da yavruları olan süt dana ve süt kuzu da oldukça rağbet görmektedir. Yine bu gruba giren Keçi, Deve ve Geyik gibi etler ise gerek ekonomik koşullar, gerekse geleneksel alışkanlıklar nedeniyle fazla tercih edilmez. Kırmızı Et grubuna giren bu etler dışında tavuk ve balık eti tüketimi de oldukça yaygındır. Son yıllarda ülke çapında hindi, devekuşu ve off-shore yetiştirilen kültür balıkları gibi alternatif beyaz et türevleri de ciddi anlamda pazar bulmaya başlamıştır.
    
    Bazı etlerin kalorileri
    110 gramda (4 oz)
    Et türü    Kalori Protein KarbonhidratlarYağ
    Balık        125    25 g  0 g  1_5 g
    tavuk        160    28 g  0 g    7 g
    kuzu eti     250    30 g  0 g   14 g
    biftek       275    30 g  0 g   18 g
    Kemik iliği  450    25 g  0 g   35 g 
    >> Dana eti
    Sığırların yavrusu olan danalardan elde edilen et. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yemeklerde en çok tercih edilen et cinsidir. Ortadoğu ülkelerinde ise koyun eti tercih edilir. Hinduizm'de danalar kutsal olduğu için dana eti'ni yemek tabu ve günahtır.
    >> Dana etinin parçaları; Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir. Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır.

    Dana eti kasaplar tarafından kullanım amacına göre aşağıdaki kısımlara ayrılarak satılır:

    Kontrfile
    Bonfile
    Nuar
    Kontrnuar
    Sokum
    Tranç
    Yumurta
    Antrikot
    Bodigo
    Döş
    Pençeta
    Kürek
    Gerdan
    Bu parçalar arasında gerdan, pençeta, döş ve kürek kısımları hayvanın daha çok hareket eden kısımları olduğu için daha serttir ve genellikle kıyma olarak kullanılırlar.
    Nuar, kontrnuar ve bodigo (but) kısımları haşlanarak yenmeye uygundur. Yumurta, tranç ve sokum kısımları kuşbaşı et olarak kullanılır.
    Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.

    Hazırlanması Dana eti kasaplar tarafında dört değişik biçimde hazırlanır:

    Kıyma: Dana etinin makineyle veya elle
     ince olarak çekilmiş hali
    Parça et (kuşbaşı):
    Dana etininin 3-5 cm boyutlarında küpler 
    halinde parçalara ayrılması
    Biftek:
    Dana etinin 1-3 cm kalınlığında ve 10-20 cm 
    genişliğinde dikdörtgenler şeklinde kesilmesi
    Rosto:
    Dana etinin fırında kızartılmaya uygun şekilde
     2-3 kilogramlık büyük bir parça halinde 
    hazırlanması
    Pişirilmesi
    Dana eti çok sayıda yemeğin hazırlanmasında
     ana malzeme olarak kullanılır:
    Haşlama et (yahni)
    Kızartma (kavurma)
    Köfte veya döner
    Şiş kebap
    Biftek (ızgara veya salçalı yemek)
    Tas kebabı
    Kıymalı yemekler
    Etli sebze yemekleri, sebzeli türlüler
Kırmızı Et Satın Almanın Püf Noktaları
Kırmızı Et Satın Almanın Püf Noktaları
  • Satın aldıktan sonra etlerin doğru koşullarda saklanması ve tüketilmesi önemlidir. Tüketicilerin bazı hususlara dikkat etmesi gerekiyor..
    a-Tüketiciler, alışveriş sırasında et ihtiyaçlarını en son aşamada almalıdır.
    b-Tüketici kasaptan veya reyondan eti satın aldıktan sonra mümkün olduğunca kısa sürede eve getirmeli ve buzdolabında muhafazaya almalı.
    c-Günlük ihtiyaçtan fazla alınan etler, tek seferde tüketilebilecek porsiyonlara bölünerek, derin dondurucularda muhafaza edilmeli.
    d-Donmuş etler, çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalı.
  • Kıymayı kasabınızdan alın ve gözünüzün önünde çektirin.
  • Çok mecbur kalmadıkça hazır kıyma almayın.
  • Kırmızı eti aldığınız yerin temizliği, sizin sağlığınızı birinci dereceden etkilemektedir. Etlerin üzerinde yasal damgayı görmeden alış veriş yapmayınız.
  • Kırmızı etin tazeliği, canlı ve parlak duruşu ile anlaşılır.
  • Gereğinden fazla dondurulmuş olan etin üzerinde donuk ve koyu kahve renklenmeler olur.
  • Etlerin kendisine özgü bir kokuları vardır. Bu koku dışında farklı bir ilaç kokusu veya daha farklı bir koku algılarsanız bu eti almayınız.
  • Alışveriş yaptığınız et reyonunun çalışır vaziyette olması gerekir. Reyon sıcaklığı 4°C üzerinde olması, sağlık açısından tehlikeli olabilir.
  • Et satış reyonları temiz, düzenli olan ve çalışan personelin bakımlı ve temizlik kurallarına uygun davranan yerlerden alış-veriş yapılması
  • Satış reyonlarında et ve ürünlerinden başka gıda ve diğer maddelerin bulunmaması
  • Bazı etler uzun süre buzhanelerde dondurulmuş olarak bekletildikten sonra piyasaya sürülüyor ya da donmuş et olarak başka ülkelerden ithal ediliyor. Buzları çözülmüş bir etin yeniden buzlukta saklanması, içinde bakterilerin, zararlı mikropların çoğalmasını kolaylaştırır. Bir eti satın almadan önce dondurulmuş et olup olmadığını öğrenmenizde büyük yarar vardır.

Satın aldıktan sonra etlerin doğru koşullarda saklanması ve tüketilmesi gerekir.Bunun için de tüketicilerin şu hususlara dikkat etmesi gerekir.

Et Pişirme Önerileri
ET HAKKINDA PİŞİRME ÖNERİLERİ
  • Lezzetli Et Pişirmek için; Et
  • Eti dolaptan çıkarır çıkarmaz pişirmeyin. Önce et ısısını oda sıcaklığına getirin. Etin en soğuk kısmı içerisi iken, dışarıdan sıcaklık verdiğinizde etin dışı kömürleşirken içi çiğ kalır.
  • Etiniz pişer pişmez servis etmeyin. En az 5 dakika dinlendirdiğinizde içindeki sular geri çekilir ve daha lezzetli olur.
  • Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir. Bu konuda en çok şikayet edilen konu; ya et çok fazla pişmekte veya pişti sanılıp et kesildiğinde sürprizle karşılaşılmaktadır.
  • Lezzetli bir et pişirmek için, etin yağlı olması gerekir
  • Et'e lezzet veren iki şey vardır. Etin kendi suyu ve üzerindeki yağ.
  • Yağsız et seçimlerinde yemeklerin lezzeti istendiği gibi olmayabilir.
  • Kemikli etler, kemiksiz et ürünlerine göre daha lezzetlidir
  • Kemikli, yağlı ve sulu etle yapılan yemekler, daima daha lezzelidirler.
  • Etin kalınlığı arttıkça, pişme süresi fazlalaşır fakat lezzeti artar.
  • Et seçimlerinde eğer uygun pişirme araçlarımız var ise kalın et ürünlerini seçmemiz gerekir.
  • Etin içindeki yağ miktarı, etin üzerine eşit şekilde dağılmalıdır.
  • Canlı kırmızı yada pembe etler, ayrıca kemikli olan etler en lezzetli etlerdir.
  • Kuzu eti alırken, süt kuzu olanı ve yağlı olanı tercih edilmelidir.
  • Kıyma için en lezzetli bölge yağlı bir kaburgadır. Bonfile ve antrikot dan yapılan kıyma pek lezzetli olmaz.
  • Yemek yaparken et suyu kullanmayı seviyorsanız, et sularını günlük tüketin. Et suyunun defalarca kaynatılması lezzetinin bozulmasına neden olur.
  • Etin pişirme sürecinde protein katılaşır ve su kaybı olur. Kuru ısıda pişen ette ısı yükseldikçe su kaybı artar ve et kurur. Sulu ısıda ise etin bağ dokusu proteinlerinden kollojen, hidrolize olur ve böylece et yumuşar. Etin rengini veren miyoglobinde değişiklikle et kırmızı renkten kahverengiye dönüşür.
  • Pişirmede etin iyi pişmesi çok önemli. Etin merkezinin de iyice pişmesi sağlanmalı, ancak yanma veya kömürleşme oluşmamasına dikkat edilmeli.
    Et Nasıl Pişirilir:
  • Et terbiye edilmiş olsun veya olmasın, pişirirken etin kurutulmaması gerekir. Yani etin kendi suyunu içerisinde tutması gerekir. Etin suyunu kendi bünyesinde tutmak çok kolay. Yapılması gereken kulandığımız mangal, elektrikli ızgara, ızgara tavası veya benzeri aletleri çok iyi ısıttıktan sonra etlerimizi pişirmeye başlamalıyız. Eti ızgara üzerine yaydığımızda, et yüzeyinde ızgara izlerinin çıkması ile birlikte, eti diğer yüzeyi üzerine döndürmemiz gerekir. Aynı izlerin ikinci yüzeyinde oluşmasıyla etin mühürlenmesi yani, et suyunun kendi içerisinde hapsedilmesi işlemi gerçekleşmiş olur. Etin pişirilmesi için bundan sonrası tamamen kendi damak zevkinize kalmış. Eti az, orta, çok pişmiş olarak dilediğiniz gibi pişirebilirsiniz.
  • En çok bilinen bonfile veya pirzola gibi etlerin haricinde, hayvanın farklı yerlerinde çok daha lezzetli çok daha et suyu olan, herhangi bir marinasyon yapmadan kullanabileceğimiz etler var. Bunlar flank (yanak) , skirt, hanger , flatiron gibi bifteklerdir. Bu dört biftek diğerlerinden bambaşkadır çünkü bunlar lif liftir ve bu liflerin içerisinde et suları çok fazladır. Her ısırdığınızda et suyu daha fazla gelir, yani çok daha fazla lezzet alırsınız.”
    İyi bir et nasıl pişirilmelidir?
  • “Her et aynı ısıda ve aynı sürede pişirilmez. Ete gerçek lezzetini verebilmek için öncelikli olarak iki unsura dikkat etmelisiniz.
    Birincisi eti iki saat önce buzdolabından çıkarıp, 15-20 derecede bekletmek.
    İkincisi doğru pişirme süresi…
  • İki çeşit pişirme şekli var.
    Birincisi kısa sürede yüksek ateşte pişirmek. Hayvanın sırt kısmından elde edilen biftekler ve hanger, skirt, flank dediğimiz biftekler kısa sürede yüksek ateşte pişirilmelidir. 10-15 dakika, 400-500 derece gibi.
    Bunların haricindeki etler, içerisinde yağ ve jelatin olan, hayvanın hareketli kısımlarından olan etleri uzun süreli düşük ısıda pişirmek gerekir çünkü o maddeler daha uzun sürede eriyerek lezzet kazanır. Mesela fırında yedi, sekiz saat 80-100 derecede pişirmeniz gerekebilir.
  • teflon tavada etin iyi pişmediğinin ve döküm tava kullanmak gerektiği bilinmelidir. Eti, tava ısındıktan sonra üzerine koymalıyız.

Et'e lezzet veren iki şey vardır. Etin kendi suyu ve üzerindeki yağ.Etin kalınlığı arttıkça, pişme süresi fazlalaşır ve fakat lezzeti artar.

ET NASIL SAKLANMALI
ET NASIL SAKLANMALI PRATİK BİLGİLER PÜF NOKTALARI
  • Et kasaptan alındıktan sonra, en kısa sürede eve ulaştırılmalı ve pişirilecek kadarı ya hemen buzdolabına alınmalı ve 1-2 gün içerisinde pişirilmelidir.

    Pişirilmeyecek olan kısmı ise hemen küçük porsiyonlar halinde dondurulmalı. Donmuş et arada çözdürülmemek kaydıyla 4-6 ay saklanabilir.

    Dondurulmuş etler ancak bir kez çözdürülebilir. Çözdürme oda sıcaklığında değil, buzdolabı koşullarında yapılmalıdır.

    Etlerin doğru koşullarda saklanması ve tüketilmesi önemlidir.Bunun için de tüketicilerin şu hususlara dikkat etmesi gerekiyor..

    a-Tüketiciler, alışveriş sırasında et 
    ihtiyaçlarını  en son aşamada almalı.
    b-Tüketici kasaptan veya reyondan eti satın 
    aldıktan sonra mümkün olduğunca kısa sürede 
    eve getirmeli ve buzdolabında 
    muhafazaya almalı.
    c-Günlük ihtiyaçtan fazla alınan etler, tek
    seferde tüketilebilecek porsiyonlara 
    bölünerek, derin dondurucularda muhafaza 
    edilmeli.
    d-Donmuş etler, çözdürüldükten sonra tekrar 
    dondurulmamalı.
    e-Kasaptan kıymanızı günlük ihtiyacınıza
    yetecek kadar alın. 

    Kıymayı buzlukta donmuş olarak çok fazla bekletmeyin.

Etlerin doğru koşullarda saklanması ve tüketilmesi önemlidir. Dondurulmuş etler ancak bir kez çözdürülebilir. Çözdürme buzdolabı koşullarında yapılmalıdır.

ET SEÇİMİ PRATİK BİLGİLER
ET SEÇİMİ
  • 1-Reyonlarda satılan kırmızı etlerden hazırlanmış hazır kıymaların mümkünse alınmaması
  • 2-Tüketici alacağı etle ilgili bütün parçayı görüp, kuşbaşı veya kıymayı, nasıl alacaksa kendisi hazırlatmalıdır.
  • 3- Seçiminiz dana ise Antrikot, kontrfile, bonfile olabilir. Bunlar hayvanın en az hareket eden kısımlarıdır ve yumuşaktır.
  • 4- Taze et, bilinenin aksine serttir ve kesinlikle dinlenmiş olmalıdır.
  • 5-Etin rengi biraz koyu olabilir fakat mor olmamalıdır.
  • 6- Etin duruşu toplu olmalı, kendini salmış olmamalıdır.
  • 7- Etin üzerindeki yağ dokusu ince ve sık olmalı. Sakın et yağlı diye kaçmayın çünkü yağ zerrecikleri demek lezzet demek. Bunlara 'yazı' denir
  • 8- Kıymayı gözünüzün önünde çektirin
  • 9- Etinizi asla fazla dövdürmeyin.
  • 10-İyi pişmiş seviyorsanız eti ince kestirin, üstüne kekik , tuz attırmayın.
  • 11- Haşlama yemeklerinde, incik mükemmel sonuç verir. Çünkü incik kemiği hayvanın hayatı boyunca bütün ağırlığını taşıyan bölge olduğundan kaslı bir yapıya sahiptir ve en yoğun ilik burada vardır. İlik ise hem lezzet verir hem de sosu koyulaştırır.
  • 12- Fırın yemeklerinde soslu rosto yaparsanız dana butundan çıkan 'nuar'ı tercih edebiliriz. Kuzu etinde ise ön kol ya da budu bütün kemikli olarak pişirmeliyiz.
  • 13- Tencere ve güveç yemeklerinde sırt eti şart değil, pahalıdır çünkü. Dana (Tranç diye isteyin) ya da kuzu but iyi sonuç verir.
  • 14- Kuzu etinin kokusunu marine ederek giderebiliriz. Eti kemiksiz parçalara ayırıp (1 kilo için) 3 diş sarımsağı ezin, 1 su bardağı süt, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 2 dal biberiye ve 2 dal taze kekik içinde bir gün bekletin.
  • 15-Izgara için danada olduğu gibi yine sırt etini tercih edin. küşneme Kuzunun bonfilesinin olduğu kesimdir ki, en değerli parçadır.
  • 16- Evinizde döküm tavanız varsa, hemen ocağa koyun ve yağ sürmeden iyice ısıtın. Ete, biraz tuz, çok az şekerle masaj yapın ve saf zeytinyağı (Bunun dışındaki tüm yağlar omega-3 asitlerini öldürür) sürerek tavaya atın. Et inceyse her yanını ikişer dakika pişirip tavadan alın ve bekletmeden servis yapın ki suyu kaçmasın.
  • 17- Tencere yemeklerinde ise kuşbaşı doğradığınız etleri yavaş yavaş pişirin ve tuzunu yemek piştikten sonra ilave edin. Pişirirken kullanacağımız tencere, fırına giren bir tür olursa (güveç veya döküm) daha iyi sonuç alırsınız. Her tarafından eşit ısı alarak yavaş pişer.
  • 18-Etimizi ince dilimleteceğiz. Sonra süt, soğan suyu, zeytinyağı gibi asitli maddelerle terbiye edeceğiz. Bunun için; 2 soğanı rendeleyip suyunu sıkın, yarım bardak süt ve zeytinyağı ekleyip bir gün bekletin.

Taze et, bilinenin aksine serttir ve kesinlikle dinlenmiş olmalıdır.Etin üzerindeki yağ dokusu ince ve sık olmalı. Kıymayı gözünüzün önünde çektirin

ETİN BESİN DEĞERLERİ
ET ÜRÜNLERİNİN BESİN DEĞERLERİ
  • 
    ET ÜRÜNLERİ BESİN DEĞERLERİ
    Ürün Adı      Protein  Yağ Karbon Hidrat Kalori
    Sığır Eti	20	8	0	158
    Dana Eti	21	7	0	150
    Koyun Eti	19	7	0	150
    Tavuk Eti	20	5,5	0	125
    Kuzu Eti	17,8	22,6	0	283
    Hindi Eti	23,7	8,5	0,5	178
    
  • Et, beslenmemizde önemli bir yeri olan kıymetli bir besin maddesidir.
  • Et yemek listelerinin hazırlanmasında ana gıdadır. Vücudun hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında en büyük rolü et oynar. Memleketimizde fazla et tüketimi yapılmadığı için protein yetersizliği hastalıkları çok görülmektedir. Protein vücutta hücre yapılmasını temin ettiği için en iyi protein kaynağı olan et insan hayatiyetini devam ettiren önemli bir besin maddesidir.
  • Etin beslenmedeki rolü şöyle sıralanabilir:

    1-Hücre yaptığı için dokuların yenilenmesini sağlar.

    2-Vücudu büyütür, geliştirir, bu bakımdan çocukların ve gençlik çağında olan kimselerin çok et yemesi lâzımdır.

    3-Hormanlann çalışmasını düzene sokar.

    4-Vücudun hastalıklara karşı mukavemetini arttırır. Ayrıca etin bileşiminde bulunan madensel tuzlar (Demir, Fosfor, Bakır, Sodyum, Potasyum v.s.) vücut eksikliklerini gidererek kan yapılması ve zekânın işlemesi işlevinde büyük rol oynadığından mutlaka alınması lazımdır. Et, vitamin bakımından da zengin bir gıdadır. Bu bakımdan hergün yemek listelerimizde yer alması sağkğımız için çok gereklidir.

  • Etin besin değeri havyanın beslenmesi, yaşı ve cinsi ile çok ilgilidir. Bu bakımdan hayvan beslenmesine gereken önem verilmelidir ki bizde iyi beslenme yapabilelim. Hayvan kesildiği zaman ölüm katılığı sebebiyle eti serttir. Bu bakımdan hayvan kesilir kesilmez eti yenmemelidir. Et kesildikten sonra 1 derecede 24 saat bekletildikten sonra kullanılmalıdır.

Etin besin değeri havyanın beslenmesi, yaşı ve cinsi ile çok ilgilidir.En iyi protein kaynağı olan et insan hayatiyetini devam ettiren önemli bir besin maddesidir.

KIRMIZI ETİN FAYDALARI
KIRMIZI ETİN FAYDALARI I
  • Kobalamin olarak ta adlandırılan B12 suda eriyen bir vitamindir.
  • Diğer suda eriyen vitaminlerden farklı olarak vücut dokularında depolanabilir. Bu yüzden eksiklik belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir.
  • Vitamin B12 hayvansal gıdalarda bulunur. Karbonhidratlar, protein ve yağların işleme tabi tutulması için gereklidir.
  • Özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynamaktadır.
  • Protein oluşumunda aminoasitlerin işlevinde rol oynamaktadır.
  • Folic asit ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir; sinir iletilerini kolaylaştırır.
  • B12 vitamini ince bağırsaklarda emilir.
  • Diyetle yetersiz alınım, bazı hastalıklar sebebi ile ince bağırsaklardan yetersiz emilim B12 vitamin eksikliğini oluşturur.
  • Hafif derecede B12 eksikliği çok sık görülür. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler verir.
  • Ağır vitamin B12 eksikliğinde ise sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Alıcı sinir harabiyetine yol açabilir.
  • Yaş ilerledikçe vitamin B12 eksikliğinin görülme sıklığı artmaktadır.
  • Araştırmalar 65 yaşın üstündeki kişilerin yaklaşık % 40 ında vitamin B12 eksikliği olduğunu göstermektedir. Bu yaşlarda görülen bazı zihinsel bozukluklar ve depresyonun bu nedenle oluşabileceği düşünülmektedir.
  • Alzheimer hastalığına benzer belirtiler verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye dönüşümsüz hale gelebilir.
  • Asetilkolin üretimini arttırdığı ve beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği düşünülmektedir.
  • Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır.
  • Çocuklarda görülen astımların, depresyonun, şeker hastalığına bağlı nöropatilerin, düşük sperm sayısı ve spermlerdeki hareket yetersizliğinin tedavisinde de B12 vitamini kullanılmaktadır.
  • HIV pozitif kişilerin % 35 inde vitamin B12 eksikliği olduğu bulunmuştur. Yararı tam olarak kanıtlanamasa da AİDS tedavisinde vitamin B12 eklenmektedir.
  • Vitamin B12 Kaynakları:
  • Dana eti, dana karaciğeri,böbrek,süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalye B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. Sebzelerde ise B12 vitamini bulunmaz. Kırmızı etin yararları ve zararları!
  • Kolesterol korkusuyla çoğu kişi kırmızı et tüketmiyor. Oysa hiç tüketmemek de sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.
  • Sağlıklı beslenmeye dikkat edenler, kalp hastaları, kilo vermeye çalışanlar, kolesterol problemi olanlar, ileri yaştaki büyükler kırmızı et yemekten hep korkar ve bu konuda kendilerine yasak getirirler genelde. Oysa kırmızı eti tamamen diyetten çıkarmak doğru bir yaklaşım olmaz. Ancak bu istenildiği kadar yenilebilir anlamına da gelmez. Her besin maddesi gibi, kırmızı etin de fazla tüketilmesi sağlığımızı olumsuz etkiler, buna karşın hiç tüketmemek de sağlık sorunlarına sebep olabilir. Çünkü kırmızı et protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
  • Protein, vücuttaki dokuların gelişmesi, yeni dokuların oluşması ve hasar gören dokuların tamiri için gereklidir. Ayrıca ette yüksek miktarda, kırmızı kan hücreleri için çok gerekli olan B12 vitamini, yanı sıra deri sağlığı ve yeni hücrelerin yapılanması için çinko bulunur.
  • Haftada 2 kez tüketilebilir
  • Kırmızı et doymuş yağ miktarı ve kolesterol açısından dikkatli tüketilmelidir.
  • Kansızlık problemi için özellikle kadınların kırmızı et tüketimine özen göstermeleri gerekir. Çünkü kırmızı ette yüksek miktarda demir bulunur. Etleri yağda kızartmak yerine ızgara, haşlama veya mikrodalga kullanarak pişirme yöntemleri seçilmelidir. Yağ kullanmak gerekirse, az ve ölçülü miktarlarda olmasına dikkat etmek gerekir.
  • Kanser ve kırmızı et
  • Yanlış pişirme yöntemleri, etin bileşiminde birtakım değişikliklere neden olur. Bu da insan vücudunda, genlerde değişim yapabilecek serbest radikaller denen birtakım maddelere dönüşmektedir. Bu nedenle, mangalda pişirme veya kızartma gibi pişirme yöntemleri tercih edilmemelidir. Etler kömürleştirilmemeli ve birden fazla kullanılmış yağda kızartma yapılmamalıdır. Ayrıca her zaman etin yanında C vitamini ve diğer antioksidanlardan zengin sebze ve meyveler veya bunların suları tüketilmeye çalışılmalıdır.
  • Aşırı pişirilmiş etlerin tüketimi de bağırsak kanserine neden olmaktadır. Yemek borusu ve mide kanseri vakaları, geçmiş yıllarda oldukça artmaya başlamıştır. Yapılan araştırmalar, bunun sebebinin az miktarda lif tüketimi ve çok miktarda yağ tüketimi olduğunu kanıtlamıştır.
  • Amerika Kanser Derneği yaptığı bir açıklamada, aşırı miktarda et tüketimi ve bunun yanında yetersiz meyve ve sebze tüketiminin, mide kanseri ve benzeri rahatsızlıkların oluşmasında önemli rol oynadığını belirtmiştir. Bu sebeple etle birlikte bol sebze tüketimi önemlidir.
  • Yüksek kanser riskleri; Az miktarda lifli besin tüketimi, Az miktarda meyve ve sebze tüketimi, Yüksek miktarda hayvansal protein tüketimi, Yüksek miktarda yağ tüketimi, Etlerin çok fazla pişirilmesi, Kızartma, barbekü ve yanlış pişirme, Sigara tüketimi ile yakından ilişkilidir.

Vitamin B12 hayvansal gıdalarda bulunur. Karbonhidratlar, protein ve yağların işleme tabi tutulması için gereklidir. Özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynamaktadır.

KUZU , DANA VE TAVUK İÇİN SOSLAR
ET TERBİYE SOSLARI
  • Püf Noktası: Etlerinizi mangalda pişiriyorsanız; ızgaraya yapışmaması için kuru soğanı ortadan ikiye bölün. Mangalın ızgarasını soğanla ovun. Bu sayede etleriniz ızgaraya yapışmayacaktır
    Salçalı Terbiye (et) Malzemeler
    1 yemek kaşığı yoğurt
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1,5 su bardağı zeytinyağı
    1 baş ezilmiş sarımsak 
    1 çay kaşığı kimyon
    3 çay kaşığı karabiber
     (tane karabiberi öğüterek katarsanız 
    daha yoğun bir hoş koku elde edersiniz)
    Arzu ettiğiniz kadar pul biber
    Yapılışı Tüm terbiye malzemesini pürüzsüz bir kıvam oluncaya kadar karıştırın. burada ister mikser kullanabilir isterseniz çatal veya tel çırpıcı ile karıştırabilirsiniz. Bu terbiyede etin en az 15 dakika beklemesi yeterli gelecektir. İsterseniz daha da fazla bekletebilirsiniz.

  • Biberli Zeytinyağlı Terbiye (et, tavuk) Malzemeler
    1 fincan zeytinyağı
    2 çarliston biber
    1 yemek kaşığı kekik
    1 yemek kaşığı pul biber
    1 tatlı kaşığı biberiye
    Yapılışı Çarliston biberleri doğrayın. Tohumlarını ayıklamadan tohumlarıyla beraber doğrayın. Tohumlar yağa güzel bir acılık verecektir. Zeytinyağı bir tavada kızdırın. Biberleri yağda iyice çevirin. Böylece biberlerin tadı yağa geçecektir. Biberler kızarınca yağın altını kapatıp süzün. Burada biberleri isterseniz başka yemekte ya da salatada kullanabilirsiniz. Terbiyede bize lazım olan kısmı yağıdır. Biberli yağı ve tüm kalan malzemeleri karıştırıp tavukları bu terbiyeye yatırın. En az 2 saat bekletin.

  • Biftek İçin Terbiye Malzemesi:
    500 gr. Biftek ‘5 Parça’
    1 Türk Kahve Fincanı Zeytinyağı
    1 Adet Orta Boy Soğan’ın Suyu
    1 Yemek Kaşığı Yoğurt
    1 Yemek Kaşığı Salça
    1 Diş Sarımsak
    1 Çay Kaşığı Tuz

  • Dana Çöp Şiş İçin Terbiye Malzemesi: Malzemeler:
    600 gr. Dana Bifteklik Lop Et
    Yeterli Miktarda Zeytinyağı Yağı
    1 Çay Kaşığı Tuz
    1 Su Bardağı Süt
    1 Adet Soğan Suyu
    1 Çay Kaşığı Karabiber
    1 Çay Kaşığı Pul Biber

  • Tavuk Göğsü Çöp Şiş İçin Terbiye Malzemesi: Malzemeler:
    2 Adet Tavuk Göğsü ‘600 gr.’
    1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
    4 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı
    1 Adet Orta Boy Soğan’ın Suyu
    1 Yemek Kaşığı Yoğurt
    1 Diş Sarımsak
    1 Çay Kaşığı Karabiber
    1 Çay Kaşığı Kimyon
    1 Çay Kaşığı Tuz

  • MANGALDA SOSLU TAVUK
    1 çorba kaşığı sirke 
    1 su bardağı tavuk suyu 
    1 su bardağı yoğurt 
    1 tatlı kaşığı acı sos 
    1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 
    2 çorba kaşığı şeker 
    2 çorba kaşığı şeker 
    3 çorba kaşığı ketçap 
    4 tavukgöğsü 
    Bir kâsede şeker, ketçap, kımızı biber, sirke, acı sos ve tavuk suyunu karıştırın. Birkaç yerinden çizik attığınız tavukları bu sosun içinde yarım saat bekletin. Sostan çıkardığınız tavukları ızgarada pişirin. Üzerine kalan sostan dökerek servis yapın.

  • TERBİYELİ KUZU ŞİŞ
    1 yemek kaşığı acı biber salçası 
    2 diş sarmısak 
    500 g kuzu fileminyon 
    8 adet küçük acı kırmızı biber 
    Limonun kabuğunu rendeledikten sonra suyunu sıkın ve içine soyulup dövülmüş sarmısağı, biber salçasını katarak karıştırın. Şişlik olarak hazırladığınız fileminyonları, hazırladığınız sosun içine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün eti sudan geçirin. Şişleri tuzladıktan sonra ızgarada pişirin.

  • MANGALDA KÖFTE
    1 kg. Kıyma 
    1 yumurta 
    2 büyük soğan 
    6 diş ezilmiş sarımsak 
    Kimyon, kekik 
    Maydanoz 
    Tuz, karabiber 
    Yarım ekmeğin içi 
    Kıymanın içine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanı, ezilmiş sarımsağı, ıslatılıp ufalanmış ekmek içini, ince ince kıyılmış maydanozu, yumurtayı, kimyon, kekik, karabiber ve tuzu katıp 15 dakika kadar yoğurun. Buzdolabında 4 saat bekletin. İstediğiniz büyüklükte parçalara ayırıp ızgarada pişirin.

  • SOĞAN SOSU
    1 kg. Soğan 
    1 yemek kaşığı domates salçası 
    100 ml. Zeytinyağı (1 çay bardağı) 
    200 gr. Biber sosu 
    Tuz 
    Soğanları soyup uzunlamasına dört parçaya bölün ve yağda 5 dakika pembeleştirin. eker, salça ve tuzu ekleyip biraz daha kavurun. Sonra sirke katıp ağzı kapalı olarak hafif ateşte 20 dakika, a cı sosu katıp ağzı açık olarak 10 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra ızgara et veya tavukla servis yapın.

  • KUZU ETİ TERBİYE SOSLARI

    KUZU ETLERİ İÇİN

  • MALZEMELER 1kg et için
    1çay bardağı Zeytinyağı
    1 çorba kaşığı kekik
    1 çorba kaşığı tuz
    YAPILIŞI Malzemeleri karıştırın ve Kuzu Etlerini sosta bekletin

    KUZU ETLERİ İÇİN

  • MALZEMELER 1kg et için
    1 çay bardağı sıvıyağ
    1 çorba kaşığı hardal tohumu
    1 çorba kaşığı bal 
    1 tatlı kaşığı zencefil
    1 çorba kaşığı pul biber
    1 çorba kaşığı tuz
    1 çay bardağı ketçap
    YAPILIŞI Bütün malzemeleri birleştirin karıştırın etlerle harmanlayın 4 saat dolapta saklayın

    KUZU ETLERİ İÇİN

  • MALZEMELER 1kg et için
    1 çay bardağı sıvıyağ
    1 çorba kaşığı tuz
    1tatlı kaşığı toz köri
    1 tatlı kaşığı kimyon
    1 kaşık salça

    KUZU ETLERİ İÇİN

  • YAPILIŞI bütün malzemeleri birleştirin karıştırın etlerle harman layın dolapta 4saat bekletin
  • MALZEMELER
    1kg et için
    1çay bardağı yoğurt 
    1 çorba kaşığı salça
    1 çorba kaşığı pul biber
    1 çay kaşığı karabiber
    1çorba kaşığı tuz
    1 adet rendelenmiş soğan
    YAPILIŞI bütün malzemeleri karıştırın kuzu şişleri bu sosla harmanlayın buzdolabın da 4 saat bekletin

    TAVUK ETİ TERBİYE SOSLARI

  • TAVUK VE HİNDİ ETLERİ İÇİN

  • MALZEMELER 1kg tavuk için
    1çay bardağı sıvıyağ
    1 bardak süt
    5 diş ezilmiş sarımsak
    1çorba kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı beyaz toz biber
    1 tatlı kaşığı biberiye
    YAPILIŞI Bütün malzemeleri birleştirin karıştırın etlerle harmanlayın 2 saat dolapta bekletin

  • BEŞAMEL SOS • 3 çorba kaşığı yağ • 6 çorba kaşığı elenmiş un • 2 su bardağı süt ( kaynatılmış sonra ılıtılmış) • 1 adet küçük karanfilli soğan (üzerine bir diş karanfil saplanmış) Yağı kalın tabanlı bir tencerede hafif ateşte eritin. Unu ilave edip, karıştırın. Birkaç dakika, yine hafif ateşte, rengi değişmeden pişirin. Isıtılmış sütü azar azar ilave edip pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle ya da tahta bir kaşıkla karıştırın. Karanfil saplanmış soğanı da içine katın. Yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda soğanı içinden çıkarıp sosu tel süzgeçten geçirin. Sosu hemen kullanmayıp bir kenara kaldıracak olursanız, soğumaya başladığında üstünde bir kabuk oluşur. Üstünün kabuk bağlamaması için üzerini, ayrıca eritilmiş yağdan ince bir tabaka ile kaplayın.

  • DOMATES SOSU - İTALYAN
    500 g domates, soyulmuş 
    •	1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan 
    •	2 diş sarımsak, dövülmüş 
    •	1 çorba kaşığı ince kıyılmış havuç 
    •	1 çorba kaşığı ince kıyılmış kereviz 
    •	2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 
    Domatesi irice doğrayıp 12 dakika kaynatın. Domatesi çatalla ezip tüm malzemelerle birlikte 5 dakika kısık ateşte pişirin.

  • EKŞİ - TATLI SOSLU ARPACIK SOĞANI
    500 g arpacık soğanı 
    •	2 çorba zeytinyağı 
    •	2 karanfil 
    •	1 defneyaprağı 
    •	4 çorba kaşığı üzüm sirkesi 
    •	1 çorba kaşığı toz şeker 
    •	tuz ve karabiber 
    Rostonun yanında sıcak olarak servis edebilirsiniz. Bir tencerede suyu kaynatın. Soğanları kabukları ile birlikte kaynar suya atın, 5 dakika kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp soğumasını bekleyin. Kabuklarını dikkatli bir şekilde soyun. Bir tavada zeytinyağını kızdırıp karanfil, defneyaprağı ve soğanları içine atın. Soğanları pembeleşinceye kadar karıştırarak 20 dakika pişirin. Ateşi arttırıp sirke ve şekeri ilave edin. Sos ağdalaşmaya yüz tutana dek 2 dakika pişirin. 4 Soğanlar sos ile kaplanana kadar karıştırın. Baharatını ekleyin, karanfil ve defneyaprağını çıkarıp servis edin.

  • KIZARMIŞ TAVUK TERBİYESİ
    2 adet kemiksiz, derisiz 
    tavuk göğsü (doğranmış) 
    •	2 yumurta 
    •	1/2 fincan soya sosu 
    •	1/2 fincan şeker 
    •	1 yemek kaşığı sarımsak 
    •	un 
    En iyi sonuç için tavuğu gece boyunca sosta bekletin. Ancak vaktiniz yoksa 2-4 saat bekletmeniz de netice verir. Tavuğu süzdükten sonra una bulayıp kızartın.

  • SAFRANLI TERBİYE
    •	3 diş kıyılmış sarımsak 
    •	1/2 fincan safran yağı 
    •	1/2 fincan domates suyu 
    •	1/2 fincan soya sosu 
    •	1/2 fincan esmer şeker 
    •	1/2 yemek kaşığı taze 
    çekilmiş karabiber 
    Tüm malzemeyi bir kapta karıştırın. Bu terbiyeyi et, balık, kümes hayvanları ve sebze için kullanabilirsiniz.

  • SALÇALI TERBİYE
    •	1 su bardağı salça 
    •	1/4 fincan kıyılmış soğan 
    •	1/2 fincan soya sosu 
    •	1/2 fincan bal 
    •	1 yemek kaşığı kimyon 
    •	1/4 fincan sirke 
    •	bolca sarımsak tozu 
    Yıkadığınız tavuk parçalarını terbiyeye iyice bulayın. Üzerine döktüğünüz sosla beraber buzdolabına koyduğunuz tavuğu gece boyunca bekletin. Bu sosta beklettiğiniz tavuğu dilerseniz ızgara olarak, dilerseniz fırında pişirebilirsiniz. Izgara yaparken sosu, eti ıslatmak için kullanmanız iyi sonuç verir.
Safranlı Sos , Soğanlı Sos ,Zeytinyağlı Sos

Bütün malzemeleri birleştirin karıştırın etlerle harmanlayın sosun içinde dolapta 2 saat bekletin

ET PİŞİRME TEKNİKLERİ
ET PİŞİRME TEKNİKLERİ PRATİK BİLGİLER PÜF NOKTALARI
  • Et pişirme teknikleri

  • Yağda kızartma

    Öce yağda kızartacağınız eti doğru seçin.(antrikot veya kontrfile)etin yumuşak olup olmadığını parmağınızla kontrol edin.Eğer değilse eti 1 gün zeytinyağı içinde marine edin. Tavayı tavanın içindeki bir miktar yağı mavi bir duman çıkaracak kadar ısıtın.eti tavaya koyun ve pişirin.

  • Soteleyerek kızartma

    Soteleyerek kızartma metodunu kullanmak için tavayı iyice ısıtın.biraz yağ ekleyin ve duman çıkasını bekleyin. eti tavaya koyun ve eti kalınlığına bağlı olarak 2-3 dakika tavanın içinde sallayarak soteleyin.

  • Izgara

    Eti ızgaraya koymadan önce ızgaranın temiz ve çok sıcak olasına dikkat edin.etin pişip pişmediğini parmağınızla kontrol edin veya köşesinden bir parça kesin.

  • Fırında pişirmek

    Eti fırında pişirmek için etin doğru parçasını aldığınızdan emin olun.etin kaburgası veya budu için kasabınıza danışın.fırını önceden 175 dereceye getirin.etin uygun bir kabın içinde olduğundan ve havanın iyice sirküle edildiğinden emin olun.1 kg et 40 dakikada pişer.sonra etin kendi suyunu etin üzerine dökün.kendi ağız tadınıza göre pişip pişmediğini kontrol edin etmek için bir et termometresi kullanın.eti fırından çıkarın ve dilimlemek için 15 dakika dinlendirin

  • Mühürleyerek pişirmek

    Eti mühürlemek için et parçası için yeterli büyüklükte bir tavaya biraz yağ koyun vemavi bir duman çıkana kadar bekleyin.sonra eti tavaya koyup her tarafını mühürleyin.kesilmiş karışık sebzeleri ekleyerek hafif pembeleşinceye kadarpişirin.kabın yarısını dolduracak kadar et suyu ekleyin. kabın üstünü aleminyum folyo ile kapayın ve 175 derecelik fırında yavaşça pişirin. pişip pişmediğini kontrol edin etmek için bir et termometresi kullanın ve kesmeden önce biraz dinlendirin. Etin sosunu süzün ve içerisine biraz nişasta ve su akleyin.istenilen kıvama geldiğinde etle beraber servis edin.

Yağda kızartma ,
Soteleyerek Pişirme ,
Fırında pişirmek ,
Mühürleyerek pişirmek